. Art contemporani i emocions ( Any Escultor Chillida)

Sessions: 1
Lloc: Al centre
Máxim per aula: Grup Aula

Destinataris
Infantil 1
Infantil 2
EI3
EI4
EI5
Responsable/s
Sandra Rodríguez Barberan  
Objectius de desenvolupament sostenible (ODS)
ODS 3. Salut i benestar emocional.
ODS 4. Educació de qualitat
ODS 5. Igualtat de gènere (5).
ODS 12. Producció i consum responsables

B1 Educant en les emocions
B5 ( Altres) Educant en l’art, la creativitat, la lliure expressió
Descripció
L’art, la creació i la lliure expressió conformen, al nostre entendre, l’essència de l’ésser humà. Com ja hem escrit en altres passatges, el jugar de la infància és l’esdevenir poètic de l’ésser. L’espai de la imaginació és un espai de creativitat i llibertat que permet al fillet o a la filleta desplegar anhels, pors, satisfaccions, contradiccions, patiment i conflictes...de la mateixa manera, també la música, el moviment, el dibuix, la pintura, l’experimentació amb textures i tot el que abraça les àrees que tenen a veure amb l’expressió i la construcció simbòlica i imaginària són ancoratges que afavoreixen el benestar psicològic. A través de la creativitat i la interacció amb els altres, l’infant interpreta i construeix el món, i recíprocament, també es construeix a sí mateix. Si a l’infant no el paralitzen les paraules adultes, si l’entorn li permet desplegar allò que des de l’ intimitat és expressable a l’exterior, l’infant creixerà incorporant la creativitat com a recurs i com a realització...
L’infant és capaç de connectar amb nous llenguatges, amb l’art i les estètiques que conviuen en l’època que li ha tocat viure, d’una manera més autèntica, sense prejudicis ideològics, ni estètics. L’art no figuratiu és també un llenguatge abastable, on subjecte i objecte entren en interacció, on els rols són molt sovint intercanviables. Els fillets i filletes poden ser observadors i creadors al mateix temps si se’ls brinda l’espai i l’escolta adequats, si se’ls convida a participar.
La inspiració del taller té els seus sediments en la psicologia psicoanalítica, especialment en les teories i la pràctica de D. Winnicott, i en experiències tan motivadores com interessants de l’escola activa de Reggio Emilia o el projecte d’art i moviment de Segni Mossi a Itàlia.

TALLER Inf.1 i Inf.2: EL COLOR DE LES ESTACIONS

- Exploració dels cromatismes de les estacions a través del conte "L’eruga viatgera", que, experimentant amb diferents textures, anirà descobrint el món ( fred/calent, tou/dur, suau/rugós, feixuc/lleuger...), a la vegada que també ho faran els infants amb la seva participació i interacció, amb totes les sorpreses que aniran apareixent.
- Moviment corporal espontani amb diferents elements fets amb paper de seda, acompanyat d’una música interpretada en directe. Per exemple, si ens trobem a la tardor, jugar amb un terra ple de fulles d’arbre de paper de diferents matisos: groc, ocre, marró, taronja...
-Creació col·lectiva d’un mural amb els colors que hem treballat al conte.


TALLER EI.3, EI.4 i EI.5:

OPCIÓ A: COLOR I FORMA

- Conte sobre tres artistes contemporanis que treballen des de l’exploració del color i la forma: V. Kandinsky, M. Rothko i Sonia Delaunay.
- Projecció d’obres dels tres artistes anteriors.
- Exploració de les sensacions, sentiments i pensaments que despleguen en els infants les obres en sí i els seus colors i formes: s’obre la paraula al grup.
- Vivència del color i la forma a través del moviment:
> Es faran dos o tres grups que després s’intercanviaran les accions: Un dels grups entrarà en un espai escènic ple de teles de diferents colors i els altres seran el públic. En el grup que “actua”, cada infant elegirà una tela i, acompanyats d’una música, es mouran lliurement per l’espai, creant una dansa espontània de colors.
- Convidarem als i les nostres petits i petites artistes a crear la seva pròpia obra d’art, a partir de tot el que haurem explorat. Treballarem amb aquarel·les i cartrons reciclats. Del conjunt de les creacions personals de cada infant, construirem una obra col·lectiva que representarà el grup com a forma de cohesió.


OPCIÓ B: L’ESCULTURA: ESPAI, MOVIMENT I EQUILIBRI

NOVETAT: En reconeixement del gran escultor i artista EDUARDO CHILLIDA, i rendint-li una modesta dedicatòria en el centenari del seu naixement, proposem aquesta vegada un diàleg entre els escultors Alexander Calder i ell mateix.

- Teatralitzarem un conte-viatge per la vida d’aquests dos escultors: De com cadascun d’ells arribar a ser artista i s’enamora de l’escultura.
- Aproximació al paper de les textures, el moviment, l’equilibri i l’espai en l’art contemporani a partir de les obres dels autors.
-Exploració participativa de les sensacions, sentiments i pensaments que despleguen en els infants les diferents escultures. Captar les similituds i les diferències entre dues formes de fer diferents: el moviment de Calder i l’exploració de l’espai de Chillida.
- Com si fóssim Chillida: Amb capces de cartró, com els manobres que construeixen les cases, nosaltres construirem una escultura gegant i ens hi mourem explorant l’espai: l’interior i l’exterior.
- Com si fóssim Calder: Amb elements com el filferro, la plastilina, el paper de seda, el cotó... farem un mòbil-escultura tot investigant sobre el moviment i l’equilibri.
-Per a finalitzar el taller, convidarem als infants a crear la seva pròpia exposició, a partir de cada obra individual, en crearem una de col·lectiva.



Objectius
Promoure i proporcionar a les filletes i els fillets eines d’aproximació al món de l’art actual, des d’una mirada sensorial, experimental i emocional.

OBJECTIUS ESPECÍFICS:

-Aproximar-nos al llenguatge artístic en general, i específicament a l’art no figuratiu.
-Explorar materials, colors i formes com a elements constructius.
-Crear i comunicar-se en un ambient de seguretat emocional i de llibertat.
-Explorar sensacions, emocions, sentiments i idees a través de les estètiques contemporànies.
-Introduir-nos a l’obra d’alguns/es artistes plàstics/ques contemporanis (tallers EI.3, EI.4 i EI.5).



Continguts
Conceptes:

Procediments:
Inf. 1 i Inf. 2: EL COLOR DE LES ESTACIONS

- L'exploració de la paleta cromàtica: diàleg entre colors
- El moviment com a expressió artística
- Els diferents colors de la música
- Una construcció visual col·lectiva
- El món dels sentits i de les textures.
- Explorar les sensacions, emocions i records que ens poden despertar les estacions de l'any, vivenciant algun dels seus elements a través del cos: movent-nos com el vent, caient com la pluja...

P3, P4 i P5

OPCIÓ A: COLOR I FORMA

-El color i la forma. -L’art com a mitjà d’introspecció.
-El color com a mitjà d’expressió del món emocional.
-Diàlegs entre les obres d’art de V. Kandinsky, M. Rothko i Sonia Delaunay.

OPCIÓ B: L’ESCULTURA: MOVIMENT, EQUILIBRI i ESPAI

-El tacte i les textures; el moviment i l’equilibri dels materials.
-El paper dels materials quotidians en l’art contemporani.
-L’art com a mitjà expressiu.
-Diàlegs entre les obres d’art d’ A. Calder i E. Chillida.

Actituds:
La creativitat com a recurs personal i comunitari.
Metodologia
Abans:
-Entrevista telefònica o per correu amb el professorat d'aula, per a explicar el taller, recollir les característiques i motivacions del grup-classe.
-Enviament per correu electrònic d’un dossier explicatiu del taller. Recomanam aportar una petita contextualització sobre el taller uns dies abans. ( Què farem, quins autors treballarem, quan vindrem...)


Durant:
-Taller conjunt de contes, construcció d'obra artística i dinàmiques de moviment.
Després:
-Petita exposició col·lectiva a l’aula de les obres creades.
Recursos
MaterialEquipamentAporta responsableAporta centre
 Altaveu
Instruments musicals 
Làmines 
Teles, plastilina, filferro... 
Capses de cartró, cartolines, aquarel·les i tèmperes 
Observacions
Degut a les característiques específiques dels tallers, dirigits als diferents cursos, es farà un contacte amb els tutors/es per tal d'explicar els materials, i s’entregarà un dossier complementari sobre el taller amb explicacions i fotografies.

 
  Servei d'Educació: Plaça d'es Born, 7-2n Tel. 971 38 10 50 ext. 4345